• Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Аутори

економски тигар (Дејан Ајдачић)

Колико је моћан економски тигар У нашим народним причама нема тигрова, а ако искључимо путописе по Индији и Индокини, тигрови у нашој књижевности (у којој је лав много славнији) могу се избројати прс... Детаљније..

вештачка интелигенција (Ивана Лазић Коњик)

Вештачка интелигенција – од паметних телефона до Чернобила Тема која је ове године привукла нарочиту пажњу. Сви је помињу, а она је све присутнија у различитим аспектима свакодневног живота... Вештач... Детаљније..

преститутка (Данко Шипка)

Преститутка и преститут: светско а наше Пољаци одавно имају израз biurwa, наш еквивалент би био шалтеруша (нису такве ствари увијек исте, али ту је негдје). Обје ове ријечи су сексистичке. Рекло... Детаљније..

Прокоп (Данко Шипка)

Прокоп у тисућљетном правописном проблему Оно што је одавно прокопано није пропало - сад је и прослављено, видјећемо хоће ли и прорадити и хоће ли до Прокопа продријети и градски саобраћај. Префикс п... Детаљније..

паризер (Данко Шипка)

Parizer (organima gonjenja poznat i kao Lionac i kao Bolonjac) Kod nas je ove godine u visoku politiku na velika vrata ušao prehrambeni proizvod koji zasigurno ne bismo očekivali na prijemima uobičaj... Детаљније..

гаслајтинг (Слободан Новокмет)

Изабран за реч године 2022. од стране Речника Меријам Вебстер, појам гаслајтинг нашао је своје место и у српском лексичком систему и један је од предлога за нову реч године у конкурсу који организује ... Детаљније..

Аутори

Аутори кратких чланака о новим речима и изразима у српском језику Слободан Новокмет: гаслајтинг Данко Шипка: паризер , Прокоп , преститутка Ивана Лазић Коњик: вештачка интелигенција Дејан Ајдачи... Детаљније..

Резултати 1 - 7 од 7