• Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Аутори

Ивана Лазић Коњик: Enshittification – избор са најдужим стажем прогласио Реч 2023. године

Америчко дијалектолошко друштво (American Dialect Society) изабрало је реч године по 34. пут. За 2023. то је именица enshittification.[i] Реч је изведена од познатог енглеског вулгаризма, а први пут ј... Детаљније..

елита (Јована Јованoвић)

У ужем избору за лажиреч 2023. године: елита Након двонедељног гласања за речи године у трима категоријама, у организацији Филолошког друштва „Речиˮ и часописа „Новоречјеˮ, показује се да грађанска ј... Детаљније..

суперћелијска олуја (Слободан Новокмет)

У ужем избору за нову реч 2023. године: суперћелијска олуја SUPERĆELIJSKA OLUJA Usled neobično jakih i razornih oluja praćenih pogubnim vetrovima, obilnim pljuskovima, gradom i za naše krajave ipak ... Детаљније..

економски тигар (Дејан Ајдачић 2)

Лажиреч 2023. године Филолошког друштва „Речи“ : Економски тигар   У ужем избору за Лажиреч 2023. године жири Филолошког друштва Речи је изабрао реч елита и израз економски тигар, који је ... Детаљније..

четбот (Ивана Лазић Коњик)

Нова реч 2023. године Филолошког друштва „Речи“: четбот   Јавност Србије заједно са тимом језичких стручњака изабрала је нову реч 2023. године. То је реч: четбот им. м. р. која означава компјут... Детаљније..

насиље (Данко Шипка)

Реч 2023. године Филолошког друштва „Речи“: насиље   Јавност српског језичког простора, уз помоћ групе језикословаца окупљених око Филолошког удружења „Речи“ изабрала је ријеч 2023. године... Детаљније..

вештачка интелигенција (Вања Миљковић)

У ужем избору за реч 2023. године: вештачка интелигенција   У финалном избору за реч 2023. године у српском језику, уз реч насиље, нашла се и синтагма вештачка интелигенција (ВИ). Овај појам, к... Детаљније..

дедоларизација (Данко Шипка)

Дедоларизација   Долар је модификација њемачке ријечи Thaler (талир) а она је, опет, скраћена од Joachimsthaler – ово -er је овдје суфикс за предмет (конкретније новац), а испред... Детаљније..

економски тигар (Иван Срдановић)

Регионалне дивље звери   Вековима су орлови и лавови доказивали своје племство у животињском свету снагом и хероизмом. Опијени јуначком славом краљеви неба и земље нису много марили за приземне... Детаљније..

економски тигар (Дејан Ајдачић)

Колико је моћан економски тигар У нашим народним причама нема тигрова, а ако искључимо путописе по Индији и Индокини, тигрови у нашој књижевности (у којој је лав много славнији) могу се избројати прс... Детаљније..

Резултати 1 - 10 од 16