• Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Правилник

Правилник избора „Српска реч године“
„Филолошког друштва Речи“ и часописа „Новоречје“

 

  1. Избор „Српска реч године“ покрећу и организују „Филолошко друштво Речи“ и часопис „Новоречје“ од 2023. године уз учешће угледних лингвиста, културних последника и заинтересованих говорника српског језика.
  2. Бирају се речи у три категорије: „Реч године“, „Нова реч године“ и „Лажиреч године“.
  3. Предлоге за кандидате за избор српске речи године, нове речи године и лажиречи године могу да дају сви заинтересовани, слањем пријаве речи коју предлажу посредствомсајта „Филолошко друштво Речи“или друштвених медија.
  4. Кандидати за реч године могу бити речи и изрази. У кандидате не улазе политички компромитујуће речи и изрази, имена људи, организација и насеља.
  5. Кандидате за избор српске речи године у три категорије за текућу календарску годину утврђује жири лингвиста до 30. новембра те године. Жири формирају оснивачи Избора „Српска реч године“, а састав жирија се потврђује или бира сваке године.
  6. Избор „Српска реч године“ се прати у часопису „Новоречје“, у одељку „Реч године“ на сајту Филолошког друштва „Речи“ и на друштвеним мрежама. Часопис „Новоречје“ и „Филолошко друштво Речи“ ће подстицати писање и објављивање кратких текстова у часопису и на сајту.
  7. Гласање за избор српске речи године се одвија од 1. до 15. децембра текуће године. На основу броја интернет гласова утврђују се најбоље пласиране речи.
  8. „Реч године“, „Нова реч године “ и „Лажиреч године“ се бирају и гласањем жирија, тако што сваки члан жирија свакој од 10 првопласираних речи на интернет гласању у све три категорије, додељује бодове од 1 до 10. По броју бодова се формира листа.
  9. Жири проглашава победнике избора речи године у све три категорије и објављује резултате на сајту и на страницама на друштвеним медијима до 20. децембра, а потом и у другој свесци часописа „Новоречје“ за ту годину.
  10. Две особе управљају страницама посвећеним избору „Српска реч године“ на сајту „Филолошког друштва Речи“, страницама избора на друштвеним медијима и шаљу обавештења гласилима о дешавањима везаним за избор речи године.

Покретачи избора „Српске речи године“ Дејан Ајдачић и Ивана Лазић-Коњик.