• Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Позив на сарадњу

Позивамо Вас да сарађујете са часописом "Новоречје" и "Филолошким друштвом Речи" чије су активности усмерене ка бележењу, описивању и изучавању речи и нових речи.

Филолозима.  Преплитања лексиколошких и лексикографских приступа са другим филолошким и културолошким дисциплинама подстичу нас да на сарадњу позовемо лингвисте, културологе, тумаче књижевности, наставнике и професоре језика и књижевности.

Уметницима. Људи описују свет речима, али и сликом, цртежом, мелодијом, видео записом. Отворени смо за коришћење старих и проналажење нових веза између речи и других типова приказивања. Прикључите нам се са својим даром и стваралачким идејама.

Уредницима и новинарима.  Желели бисмо да се у свету препуном гласила, у електронским и штампаним медијима чешће говори о речима које употребљавамо, те да такви чланци подстичу развој јаснијег и лепшег говора и писања. Уреднике и новинаре ћемо обавештавати о делатностима удружења и часописа, а вас, новинаре и ствараоце позивамо да пратите наше делатности.

Програмерима. Рачунари су ушли у многе сфере савременог живота, па и у писање и анализирање говора и текстова. Посебна знања која се развијају у компјутерској лингвистици и лексикографији потврђују бројни програми и лексикографске, преводилачке, коректорске и друге платформе. Широка су поља могуће сарадње, па Вас позивамо на разговоре о примени и доради постојећих програма или изради нових.

Стручњацима за маркетинг и односе са јавношћу. Ваша знања и вештине о прагматично усмереној употреби речи, с једне стране, могу бити предмет лингвистичких проучавања, а с друге та знања могу да се удруже са знањима и интересовањима и у корист лингвистике. Верујемо да они који се баве јавном комуникацијом могу наша залагања да учине видљивијим ширем кругу људи које интересује наш језик. 

Дародавцима. Наше делатности - избор речи године, сусрети и конференције, радионице, издавање часописа и зборника биће лакше  оствариване, уколико људи добре воље финансијски подрже активности које воде бољитку језика којим говоримо и пишемо.

Ако желите да добијете новости, пријавите се за примање наших новости (Newsletter). Предлоге, мишљења и прилоге можете да на шаљете на имејл Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.