• Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Избор речи године

Манифестација Избор речи године организују Филолошко друштво Речи и часопис Новоречје под називом „Речи године“ од 2023. године.Циљ овог избора је појачано усмеравање пажње на језик и речи којима описујемо и изражавамо наш однос према свету.

Избори речи године, који се организују у бројним језицима, нису формално прописани догађаји због чега се међусобно могу разликовати. Обично се покрећу на иницијативу лингвиста, језичких стручњака, новинара или организација које се баве језичким проучавањем, са циљем да се истакне реч или израз који је обележио текућу годину као посебно значајан или одражава кључне догађаје, трендове или промене у друштву. Речи године су отуда значајне као показатељи различитих аспеката језичког и културног развоја у текућој години.

Покрећемо Избор српске речи године са намером да побудимо  интересовање сународника и јавности за језик и језичке проблеме, фокусиране на појачан прилив нових речи. Прилив нових речи за именовање нових реалија из области материјалне и духовне културе данас се сматра оправданим, и неће изазивати велики отпор језичких корисника, па ни оних који се баве језичком нормом, уколико се нове речи уклапају у постојећи фонетско-фонолошки, творбени и лексички систем било ког језика, а њихово усвајање и правилна употреба од стране језичких корисника тада представљају питање престижа у неговању језичке културе. Избор ће показати које су речи и из којих обасти обележиле текућу годину и оставиле траг у лексикологији српског језика, а време ће судити да ли су се неке од њих трајније задржале у српском језику и српској култури.

У нашем избору, планиран је избор речи у три категорије: реч године, нова реч и лажиреч (или антиреч или нереч). Избор ће се вршити на основу претходно прикупљених речи интернет гласањем, објављивањем резултата интернет гласања и посебно гласањем стручног жирија лингвиста у саставу оснивача избора српске речи године.

Које услове реч године мора да задовољи?

Реч године је најопштија категорија која обухвата најзначајнију или најрепрезентативнију реч за текућу годину. То је реч која одражава значајне догађаје, трендове или промене у друштву током те године или културне тенденције, моду или стилове који су доминирали у текућој години. Треба да буде релевантна за ширу јавност и да се често користи у комуникацији. Треба да буде део општег лексичког фонда и да се употребљава у различитим контекстима. Може да буде нова реч која је недавно ушла у језик и постала популарна, а може бити постојећа реч која је поново стекла популарност. Израз или скраћеница такође могу бити реч године, али то не могу бити властита имена.

Примери: пандемија (изабрана за реч године у 2020. години, због значаја COVID-19 пандемије); самоизолација (постала популарна и широко коришћена у 2020. години када је била актуелна пандемија); активизам (актуелан у годинама када је било значајних друштвених протеста и активизма); селфи (изабран за реч године када је феномен селфи слика био нов и популаран); локдаун (употребљавана у различитим контекстима, од здравствених мера до ограничења у путовањима); климатска криза (одражава актуелну светску бригу о климатским променама); суперћелијска олуја (реч која је утицала на језик ове године и можда је обележила)

Како бирамо нову српску реч?

Нова српска реч – је нова реч (или израз) која је недавно ушла у српски језик и постала популарна или релевантна за ширу јавност. Тражимо реч која није направљена свесним напором појединца него је природним путем језичког развитка ушла у српски језик богатећи његов лексички фонд: као нова реч за нови појам, као позајмљена реч, као новоскована реч преме постојећим или новим творбеним моделима српског језика, променом значења постојеће речи или на неки други начин. Циљ избора је да се представе језичке иновације у лексици и начин њиховог уклапања у лексички систем српског језика и покаже у којој мери су лексичке иновације прихваћене од стране корисника језика.

Шта је лажиреч?

Лажиреч је реч која маскира, искривљује, ублажује или прикрива смисао онога што именује. Она осликава посебно циничну, непримерену употребу језика, заправо злоупотребу (нпр. да се убијени цивили зову колатералном штетом). Избор има за циљ да скрене посебну пажњу на неодговарајућу, контроверзну и манипулативну употребу језика и речи иза које се крију дискриминација друштвених група, кршење људских права, обмањивање, еуфемиизација и други сл. поступци.

Примери: колатерална штета (иизраз којм је НАТО називао убијене недужне жртве у косовском рату), постистина (реч која прикрива склоност ка ширењу нетачних информација и лажних вести); социјално дистанцирање (двосмислен негативно конотиран израз чија је сврха да укаже на физичку дистанцу, а заправо наглашава смањивање социјалне интеракције мешу људима)

Желимо да нагласимо да иста реч може бити предложена – и може победити – у све три категорије или у две од три категорије, уколико испуњава задате услове сваке категорије, нпр. као реч која је обележила годину и као нова српска реч године. Подразумева се да то могу бити (најчешће ће и бити) три различите речи. 

Предлози се шаљу посредством странице Предлог речи или странице "Reč godine - Реч године" Фејсбука и Инстаграма. Захваљујемо се Министарству културе Републике Србије на подршци манифестације „Речи 2023. године“.