• Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Часопис "Новоречје"

Полугодишњак Новоречје (ISSN 2406-3207) објављује прилоге у рубрикама: чланци – студије о творбеним, значењским и културолошким аспектима нових речи и израза у говору и писаним текстовима данашњице и минулих епоха. прилози – краћи текстови о појединим или групама нових речи, грађа – лексикографски описи нових речи. У рубрици Библиографије нуде се библиографије радова о новим речима. Часопис објављује као on line издање.
 Novorecje korice
 
Знак часописа је „Cловосова Слова“који је направила Наташа Матовић. Часопис је покренут 2019. године. У прва четири броја Новоречје са поднасловом  Научно-популарни неолошки часопис су уређивали Дејан Ајдачић (главни уредник) Ђорђе Оташевић, Слободан Новокмет и Јована Јовановић, а у рубрици Поново објављејемо су прештампавани већ објављени неолошки радови. Издавач је од почетка била издавачка кућа „Алма“, на чијем сајту су се налазили у ПДФ формату пуни бројеви http://www.alma.co.rs/Novorecje/index.html .
 
Од 5. броја пуни наслов часописа је Новоречје. Неолошки часопис , а уредништво од тада је проширено на осам чланова и чине га: Дејан Ајдачић (Гдањски универзитет, Гдањск) главни уредник, Ђорђе Оташевић (Институт за српски језик САНУ, Београд), Слободан Новокмет (Институт за српски језик САНУ, Београд), Јована Јовановић (Институт за српски језик САНУ, Београд), Ивана Лазић Коњик (Институт за српски језик САНУ, Београд), Диана Благоева (Институт за бугарски језик БАН, Софија), Andreja Ņele (Филозофски факултет, САЗУ, Љубљана) и Милан Ајџановић (Филозофски факултет, Нови Сад). Од 8. броја (2023) издавачи су Филолошко друштво Речи, Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“, издавачка кућа „Алма“.  Од осмог броја ПДФ сепарати и пуни бројеви се налазе на сајту Филолошког друштва. Израду сајта часописа Новоречје је 2023. године подржало Министарство културе Републике Србије.
 
Запис у узајамном електронском каталогу COBISS Србија
Информација о часопису на Википедији