• Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Фото галерија са конференције 13.05.2024.

13. 11. 2023. је одржана међународна научна конференција  „Циљано стварање нових речи и језички инжењери" часописа „Новоречје" и Филолошког друштва „Речи".     ФОТО ГАЛЕРИЈА Детаљније..

Одржана је конференција о језичком инжењерингу

Mеђународнa конференцијa „Циљано стварање нових речи и језички инжењери“ одржана је 13. маја 2024. године у организацији Филолошког друштва „Речи" у Универзитетској библиотеци "Светозар Марковић“... Детаљније..

"Куцамо на врата заборављених речи" циклус чланака у "Блицу"

Данко Шипка, професор Државног универзитета Аризоне, Фулбрајтов стипендиста на Београдском универзитету, оснивач и члан Филолошког друштва "Речи" је предложио листу "Блиц" циклус чланака "Куцамо на вр... Детаљније..

Подршка Министарства културе за пројекат "Речи 2024. године"

Филолошко друштвo „Речи” је на конкурсу Министарства културе Републике Србије за суфинансирање програма и пројеката међународне сарадње у области културе и уметности у 2024. години доби... Детаљније..

Покрећемо рубрику под називом „Нове речи“

Покрећемо рубрику под називом „Нове речи“, у којој ћемо објављивати нове речи и изразе које смо приметили у медијима. Нове речи се данас много брже шире него што је то било раније. Документујемо „најс... Детаљније..

Покретање Награде Даринка Гортан Премк за младе лексикологе

Из поштовања према доприносу проф. др Даринке Гортан-Премк српској лексикологији и лексикографији, Управни одбор и чланови Друштва на Годишњој скупштини, одржаној 12. фебруара 2024, дон... Детаљније..

Проглашене су речи године за 2023.

Филолошко друштво „Речи“ прогласило речи 2023. године Јавност српског језичког простора, уз помоћ групе језичких стручњака окупљених око Филолошког друштва „Речи“ изабрала је речи 2023. године... Детаљније..

Избор речи године 2023. Филолошког друштва "Речи" у јавним гласилима

22.12.2023. Četbot, ekonomski tigar i nasilje – reči koje su obeležile 2023. Bašta Balkana.  22.12.2023. Јасна Куртеш Плављанин и Јована Јовановић, емисија "О језику је реч", Радиo Нови Сад. 21... Детаљније..

Ужи избор на конкурсу Српска реч године и најава проглашења речи 2023. године

Обавештење за медије  Ужи избор на конкурсу Српска реч године и најава проглашења речи 2023. године   У организацији Филолошког друштва „Речи“ и часописа друштвa „Новоречје“ први пут се о... Детаљније..

Завршено је интернет гласање за речи 2023. године Филолошког друштва "Речи"

У поноћ 15. децембра завршено је гласање за речи 2023. године на сајту Филолошког друштва "Речи". Жири ће на основу 10 најуспешнијих предлога у свакој категорији изабрати победнике и прогласити речи 2... Детаљније..

Почетак интернет гласања за избор српских речи године

Обавештење за медије  Почетак интернет гласања за избор српских речи године На конкурсу „Српска реч године“, који први пут у Србији организују Филолошко друштво „Речи“ и часопис „Ново... Детаљније..

Први пут код нас избор за реч године - Кристина Пантелић и Ивана Лазић Коњик

Кристина Пантелић ИНТЕРВЈУ: Ивана Лазић Коњик, научни саветник у Институту за српски језик САНУ Први пут код нас избор за реч године Политика, недеља 26.11.2023. Језик је изврсна слика и барометар ... Детаљније..

О конференцији о новим речима у језику младих

Разлике у генерацијском коришћењу речи навеле су уреднике часописа „Новоречје“ и управу Друштва „Речи“ да организују у Универзитетској библиотеци у Београду 13. новембра 2023. ... Детаљније..

Фото галерија са конференције 13. 11. 2023.

  13. 11. 2023. је одржана међународна научна конференција "Нове речи у говору деце и младих и у текстовима за децу и младе" часописа „Новоречје" и Филолошког друштва „Речи"   Детаљније..

Ивана Лазић Коњик о начелима избора речи године

ŠTA JE LAŽIREČ? Izbor za reč godine Filološkog društva "Reči": Superćelijska oluja, deeskalacija, spinovanje, neugoda... Blic 15.10.2023 Ivana Lazić Konjik Izbor reči godine deo je šireg projekta F... Детаљније..

О избору речи године лингвиста Данко Шипка разговара са Мирославом Косом

INTERVJU DR DANKO ŠIPKA, LINGVISTA: Srbija prvi put bira reč godine i to U TRI KATEGORIJE Blic 15.10.2023 Tradicija je to već u mnogim zapadnim zemljama, a mi u Srbiji ove godine prvi put ćemo to... Детаљније..

Објављена је 8. свеска "Новоречја"

Почетком октобра 2024. године објављен је 8. број часописа „Новоречје“ који су издали Филолошко друштво "Речи", издавачка кућа "Алма" и Универзитетска библиотека "Светозар Марковић". У овом броју пред... Детаљније..

Јована Јовановић: О избору нове речи године и речи године

Поштовани и драги професори, колеге, представници медија, Велико ми је задовољство да вас све поздравим данас и обратим вам се у неколико минута, као члан уредништва неолошког часописа Новоречје ... Детаљније..

Ивана Лазић Коњик: Најава избора за реч године Филолошког друштва Речи

У Универзитетској библиотеци, 20. IX 2023. на конференцији за медије Филолошког друштва Речи приликом најаве избора за реч године Избор речи године део је ширег пројекта Филолошког друштва Речи ... Детаљније..

Рајна Драгићевић: О речима и избору за реч године

У Универзитетској библиотеци, 20. IX 2023. на конференцији за медије Филолошког друштва Речи приликом најаве избора за реч године Развој интернета и усредсређеност цивилизације на информације које се... Детаљније..


Подршка Министарства културе Републике Србије - Речи 2023. године

Министарство културе Републике Србије подржало је реализацију пројекта Филолошког друштва Речи - Речи 2023. године - према решењу Конкурса 2023 за суфинансирање програма и пројеката међунаро... Детаљније..

Подршка Министарства културе Републике Србије - „Новоречје“ на интернету

Министарство културе Републике Србије подржало је реализацију пројекта Филолошког друштва Речи - „Новоречје“ на интернету - према решењу Конкурсa за финансирање или суфинансирање проjеката у обла... Детаљније..

Резултати 1 - 23 од 23