• Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

четбот (Ивана Лазић Коњик)

Нова реч 2023. године Филолошког друштва „Речи“: четбот

 Event Chetbot

Јавност Србије заједно са тимом језичких стручњака изабрала је нову реч 2023. године. То је реч: четбот им. м. р. која означава компјутерски програм на интернету који може да води разговор са човеком.

2023. године вештачка интелигенције је доживела несвакидашњи напредак увођењем нове генеративне технологије. Реч четбот изашла је у први план након лансирања апликације ChatGPT у марту 2023. године. Односи се на аутоматизоване компјутерске програме или софтверске апликације које комуницирају са људима преко интернета обављајући задатке на основу текстуалних упита. Појава речи четбот мотивисана је непосредном потребом да се назове конкретан нови технолошки производ, а њена употреба у свакодневном говору нагло се проширила захваљујући његовом огромном друштвеном значају.

Шта знамо о четботовима?

Четботови су обучени на огромној количини текстуалних података са интернета. Током обуке, уче редослед речи у речници, усвајају граматику и структуру реченице, уче како се речи међусобно повезују. Када приме упит, генеришу велики број одговора на основу обучених параметара, а затим бирају најбољи који испоручују кориснику. Иако су пуни самопоуздања и знају више него просечни људи, четботови могу направити грешке, јер они не стичу сопствено искуство него комбинују и репродукују научено. Предности које вештачка интелигенција доноси човечанству огромне су, али сe и бојазан која се уз њу везује не сме занемарити. Штета коју вештачка интелигенција може да причини човечанству је велика и већ сада се мери тонама струје коју гутају ове паметне машине. Запањујућа је количина угљен-диоксида која се емитује у атмосферу током обуке овог великог неуронског језичког модела. И поред тога, речи предложене у избору Филолошког друштва „Речи“ показују да су вештачка интелигенција и четботови обележили 2023. годину.

Зашто баш четбот?

Мада је вештачка интелигенција позната од раније, употреба генеративних алата је нова појава која је донела и нови језик. Реч четбот нагло се проширила у српском језику током 2023. године. Не бележи је ниједан речник српског језика, па ни речници нових речи или англицизама. Настала је у енглеском из којег је директно ушла у српски заједно са производом који означава. Представља сложеницу састављену од две енглеске речи чет (енг. chat) и бот (енгл. bot), које су обе одраније интегрисане у систем српског језика. Реч бот је, иначе, скраћено од речи робот, коју је измислио Карел Чапек у својој чувеној драми Р. У. Р. из 1920. у којој су роботи заправо андроиди, а не оно што данас подразумевамо под том речи. Од тада робот улази у све светске језике. Сама реч четбот показује висок степен адаптираности како на нивоу изговора и писања тако и на нивоу облика и значења. Иако је везана за технички регистар, није ускостручно профилисана, него је у употреби у општем, свакодневнем језику. Без обзира на то колико дуго ће се четботови задржати у нашим животима, појам и реч четбот уписана је у језичке анале српског језика.

Још понешто о лексеми четбот

Реч четбот није први пут употребљена у српском језику у 2023. години. Расположиви српски корпуси показују да је лекесема четбот забележена у мањем броју примера у текстовима на интернету крајем 2022. године, али да своју праву експанзију у јавном дискурсу и општем лексикону српског језика, као и већине других језика, доживљава након марта 2023. године када је пуштен у примену четбот ChatGPT компаније OpenAI, а врло брзо и други слични производи попут Мајкрософтовог Bing Chat-а или Гугловог Bard-а. Сам појам четбота као компјутерског програма који је способан да имитира људску конверзацију у писаном облику појавио се раније, средином 20. века, када је Алан Тјуринг у свом научном чланку успоставио овај критеријум за вештачку интелигенцију. Најранија позната употреба именице chatbot у енглеском језику, међутим, забележена је касније, у деведесетим годинама прошлога века.

Примери за лексему четбот у српском:

Амерички милијардер Илон Маск, познат по својим ставовима о безбедности и могућим опасностима вештачке интелигенције, покренуо је свој четбот – Грок, као алтернативу постојећим моделима вештачке интелигенције.

На Политикон Магазин

Стиже кинески четбот: Кинеска влада одобрила коришћење АИ модела компаније Баиду

На Новости

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић изјавио је данас да је веома значајно заживљавање дигитализације у локалним самоуправама како би привредни субјекти, али и грађани, имали информације из прве руке, као што је то случај са увођењем "четбот" апликације, која ће давати важне информације 24 часа дневно.

На Глас Српске

ЧетБот апликација представља платформу помоћу које ће грађани моћи лакше, брже и ефикасније да приступе градским услугама.

На Дневник

Naravno da četbot ne može i ne treba da zameni čoveka, ali je sigurno da u velikoj meri može da olakša posao i omogući da se važni resursi usmere na neke druge poslove gde su možda potrebniji.

На МТС

Četbot odabrao 10 najboljih domaćih pesama svih vremena

На N1

Kao što su distopisjki film Her i serija Black Mirror predvideli, pre desetak dana pokrenut je čet bot (chatbot) – kompjuterski program koji simulira ljudsku konverzaciju. Ovaj četbot (chatbot) je za svega svega nedelju dana dostigao million prijavljenih korisnika.

На Облакодер

Футуриста Реј Курзвил, на основу Муровог закона о експоненцијалном повећавању брзине рачунара са временом, предвидео је још пре неколико деценија да ће четботови до 2029. године моћи да прођу Тјурингов тест.

На Кутак (др Влада Божин)

Ивана Лазић Коњик
20.12.2023.

usp Chetbot