• Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

"Куцамо на врата заборављених речи" циклус чланака у "Блицу"

Данко Шипка, професор Државног универзитета Аризоне, Фулбрајтов стипендиста на Београдском универзитету, оснивач и члан Филолошког друштва "Речи" је предложио листу "Блиц" циклус чланака "Куцамо на врата заборављених речи". Почетком априла појавили су се први чланци у овом циклусу:

Spomenik urušenom i porušenom

.... Kako ovi sportisti, tako i riječi, uđu u jezik, dobiju svojih poslovičnih pet minuta (u stvarnosti je u slučaju riječi prije od pet do petsto godina) i onda padnu u zaborav. A padnu u zaborav ili same od sebe, reklo bi se: umru prirodnom smrću, ili tako što poginu od ruke nekog rječoborca .... (Blic 01.04.2024)

Akšam i sabah

Ne nestaju sve riječi jednako. Vjerovatnoća da će nekom ove dvije riječi iz naslova. Vjerovatnoća da će nekom ove dvije riječi iz naslova i njihove izvedenice biti nepoznate raste što je osoba dalje od Bosne i Sandžaka, što je manje načitana, što je više urbanizovana i što je mlađa. Stariji ljudi će i u sred Beograda reći da sabajle imaju nešto da obave, mlađi baš i neće ....  (Blic 02.04.2024)

Andrmolja

Ovu riječ nećete čuti u vijestima, nije baš najformalnija. Neće te je naći ni u reklamama, ko bi prodavao stvar bez vrijednosti. Naći ćete je u razgovornom jeziku, obično u množini: andrmolje, nekad i andramolje, gomila beskorisnih stvari. Slično je i sa arabatijom, nečim dotrajalim, ruševnim.,, (Blic 08.04.2024)