• Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Ивана Лазић Коњик: Најава избора за реч године Филолошког друштва Речи

У Универзитетској библиотеци, 20. IX 2023. на конференцији за медије
Филолошког друштва Речи приликом најаве избора за реч године

Избор речи године део је ширег пројекта Филолошког друштва Речи и часописа Новоречје под називом Речи 2023. године, који поред поменуте манифестације, Избора речи године, обухвата и одржавање два важна међународна научна скупа посвећена језичким иновацијама у лексици. Први скуп је одржан у мају месецу ове године и био је посвећен Деантропонимним неологизмима као кључним речима епохе. Други скуп се планира за новембар месец и биће посвећен новим речима у говору деце и младих. Реализацију пројекта у целини подржало је Минстарство културе Републике Србије на чему им и овом приликом срдачно захваљујемо.

Избори речи године су популарни догађаји који се крајем сваке године одржавају у бројним језицима широм света, а посебно су познати избори речи године у енглеском језику у којем их, по правилу, организују велике лексикографске куће. Њихов циљ је да се истакне најзначајнија или најпопуларнија реч или израз у јавном дискурсу за ту годину. У нашој земљи ово је први пут да се на овај начин бира реч године. Циљ нашег избора је да се изабере реч која најбоље представља текућу годину, али и да се пажња јавности усмери на језик и речи којима описујемо и изражавамо наш однос према свету.

У нашем избору планиране су три категорије: избор Речи године, избор Нове речи године и избор Лажиречи године.

Које услове мора да задовољи реч да би постала реч године?

Ово је најопштија категорија. Она обухвата најзначајнију одн. најрепрезентативнију лексику за текућу годину. Реч године је реч која одражава значајне догађаје, појаве или промене у друштву и културни током те године; треба да буде релевантна за ширу јавност и да се често користи у комуникацији; треба да буде део општег лексичког фонда и да се употребљава у различитим контекстима. Може да буде нова реч која је недавно ушла у језик и постала популарна, а може бити постојећа реч која је поново стекла популарност. Израз или скраћеница такође могу бити реч године, али то не могу бити властита имена.

пандемија (изабрана за реч 2020. године због значаја COVID-19 пандемије);
активизам (актуелан у годинама када је било значајних друштвених протеста и активизма);
селфи (изабрана за реч године када је феномен селфи слика био нов и популаран);
климатска криза (одражава актуелну светску бригу о климатским променама);
суперћелијска олуја (реч која је засигурно утицала на језик ове године, а видећемо да ли ју је и обележила)

Како бирамо нову реч године?

Нова српска реч је нова реч (или израз) која је недавно ушла у српски језик и постала популарна или релевантна за ширу јавност. Тражимо реч која није направљена свесним напором појединца него је природним путем језичког развитка ушла у српски језик богатећи његов лексички фонд: као нова реч за нови појам, као позајмљена реч, као новоскована реч преме постојећим творбеним моделима српског језика, променом значења постојеће речи или на неки други начин. Циљ избора је да се представе нове појаве у лексици и начин њиховог уклапања у лексички систем српског језика и покаже у којој мери су лексичке иновације прихваћене од стране корисника језика.

Шта је лажиреч?

Лажиреч је реч која маскира, искривљује, ублажује или прикрива смисао онога што именује. У неким језицима позната је под називима антиреч или нереч. Она осликава посебно циничну, непримерену употребу језика, заправо злоупотребу (нпр. да се убијени цивили зову колатералном штетом). Избор има за циљ да скрене пажњу на неодговарајућу, контроверзну и манипулативну употребу језика и речи обично у јавном и политичком дискурсу, иза којих се крију дискриминација друштвених група, кршење људских права, обмањивање, еуфемизација и други сл. поступци. Њиховим се ширењем у употреби лаж постепено релативизује и почиње да се перципира као дозвољено и прихватљиво средство у комуникацији.

колатерална штета (израз којим је НАТО називао убијене недужне жртве у рату у Југославији);
постистина (реч која прикрива склоност ка ширењу нетачних информација и лажних вести);
социјална дистанца (наглашава смањивање социјалне интеракције уместо физичке дистанце);
предизборно обећање (предизборна лаж);
дипломатски говор (заобилажење истине, лагање)

Позивамо све заинтересоване да нам пошаљу своје предлоге за речи године у све три категорије. То могу учинити од 20. септембра до 30. новембра 2023. на сајту Филолошког друштва Речи у делу Избор речи године путем странице Предлагање или на друштвеним мрежама на профилу Реч године на Инстаграму и на Фејсбуку, где могу уједно гласати за своје фаворите. Желимо да нагласимо да иста реч може бити предложена у све три категорије, а подразумева се да то могу бити различите речи.